Účinná probiotika Saccharomyces boulardii

V trávicím systému je v dospělosti vybudovaná střevní flóra zahrnující až 1000 bakteriálních druhů. Tato mikroflóra je důležitá pro trávicí procesy, získávání energie, produkci vitamínů i obranu před infekcemi. Než se však od narození tato flóra vyvine v plně funkční osídlení, uplyne řada let.

Od narození se postupně střevo osidluje a díky vnějším vlivům, kojení i stravě se postupně potřebné kmeny dostávají na své místo, především na stěnu tlustého střeva.

Probiotika je označení pro živé bakterie nebo jiné druhy, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. Saccharomyces boulardii je druh kvasinky. Poprvé tento druh byl izolovaný z tropického ovoce liči a mangostanu, když francouzský mikrobiolog Boulard pozoroval domorodce a příznaky cholery na začátku 20. století. Postupně byly odhalené všechny pozitivní účinky:

Saccharomyces boulardii nejlépe rostou při teplotě 37 stupňů[1]. Je rezistentní vůči žaludečním šťávám, proteolýze i antibiotikům.

Jak Saccharomyces boulardii funguje ve střevech

Saccharomyces boulardii funguje hned několika způsoby:

  • Působí antimikrobiálně – pokud se ve střevě vyskytují škodlivé bakterie nebo se nebezpečně množí, váže na sebe jejich patogeny a vylučuje je z organismu[2]
  • Ve střevní flóře tvoří dočasné kolonie, pokud ji tedy do organismu nedodáváme, vyloučí se. Díky své přítomnosti podporuje růst zdraví prospěšných bakterií[3]
  • Podporuje růst buněk stěny střeva (enterocytů), tedy buněk tvořících střevní stěnu[4]
  • Zvyšuje aktivitu enzymů (disacharidáz), díky tomu dochází k lepšímu štěpení cukrů a méně kvašení[5]
  • Dochází také k aktivaci imunitního systému a omezení zánětlivého efektu[6]

Pediatři doporučují při akutních průjmech

Preventivní i léčebné účinky byly prokázány mnoha klinickými studiemi a metaanalýzami. Je doporučováno Českou pediatrickou společností jako podpůrná léčba při akutních průjmech.[7]

Kdy byste neměli tyto probiotika užívat?

Užívání S. boulardii byste se měli vyvarovat, pokud máte prokázanou alergii na kvasinky, při užívání antimykotických léků, pokud má uživatel zavedený centrální žilní katetr.


[1]McFarland L; Bernasconi P (1993). „Saccharomyces boulardii: a review of an innovative biotherapeutic agent“. Microb Ecol Health Dis. 6 (4): 157–71.

[2] Ducluzeau R, Bensaada M. [Comparative effect of a single or continuous administration of „Saccharomyces boulardii“ on the establishment of various strains of „candida“ in the digestive tract of gnotobiotic mice]. Ann Microbiol (Paris). 1982;133:491-501.

[3] Ng SC, Hart AL, Kamm MA, Stagg AJ, Knight SC. Mechanisms of action of probiotics: recent advances. Inflamm Bowel Dis. 2009;15:300-310.

[4] Buts JP, Stilmant C, Bernasconi P, Neirinck C, De Keyser N. Characterization of alpha,alpha-trehalase released in the intestinal lumen by the probiotic Saccharomyces boulardii. Scand J Gastroenterol. 2008;43:1489-1496.

[5] Oirard-Pipau F, Pompei A, Schneider S, Nano JL, Hebuterne X, Boquet P, Rampal P. Intestinal microflora, short chain and cellular fatty acids, influence ofa probiotic S. boulardii. Microb Ecology Health Dis. 2002;14:220-227.

[6] Ozkan TB, Sahin E, Erdemir G, Budak F. Effect of Saccharomyces boulardii in children with acute gastroenteritis and its relationship to the immune response. J Int Med Res. 2007;35:201-212.

[7] DOPORUČENÍ PRACOVNÍ SKUPINY DĚTSKÉ GASTROENTEROLOGIE A VÝŽIVY ČPS PRO VÝŽIVU KOJENCŮ A BATOLAT